Sjuksköterska kom på ny metod att sätta kateter
Genom att spruta in koksalt när katetern förs in går det lätt och gör mindre ont på patienten. Likaså när urinkatetern sedan ska dras ut. Uppfinningen är CE-märkt och ska nu utvärderas på sjukhusavdelningar.
När man spolar in koksalt glider katetern samtidigt lätt in.
– Den surfar på en våg av koksalt. Så enkelt är det faktiskt, säger Christopher Holmström.
Distriktssköterska bakom uppfinningen
Han är distriktssköterska och har uppfunnit den nya metoden, som han hoppas ska underlätta för patienter och sjuksköterskor så småningom.
Genom en speciell flaska med backventil sprutar den som sätter katetern samtidigt in koksaltet. Flaskan reglerar så att trycket inte blir för stort och riskerar skada slemhinnan.
– En vanlig sårspruta är för stor för att en person själv ska kunna nå ut med tummen till kolven och samtidigt ha den andra handen fri att föra in katetern. Med flaskan är det enkelt, säger Christopher Holmström.
Liten studie gjord
Den har testats i en liten studie, så viss evidens finns för att den nya metoden orsakar mindre blödningar än sedvanlig kateterisering med bedövningsmedel. Den har redan CE-märkning och går därför att beställa och använda i sjukvården både i Sverige och Europa.
Nu ska den användas på en avdelning på Löwenströmska sjukhuset och en avdelning på Handens geriatrik i Stockhom, för att kunna valideras.
– Den har potential att göra kateterisering till en enkel och säker procedur på urologkliniker, sjukhusavdelningar men kanske framförallt utanför sjukhusen, på vårdcentraler, i hemsjukvård och äldreomsorg, säger Christopher Holmström.
Hjälp av urolog
Med hjälp av en urologkolega kunde Christopher Holmström konstatera vad som händer när man spolar in koksalt: när lösningen träffar de sfinktar som reglerar urinröret öppnar de sig.
Enligt Christopher Holmström behövs då inte bedövningsgel innan katetern införs, som riktlinjen är idag.
– Det är en stor fördel eftersom den som kateteriserar med bedövningssalva behöver stå och hålla i penis 5-6 minuter, eller sätta på en klämma, tills gelen börjar verka. Det kan upplevas besvärande för både patienten och sjuksköterskan av integritetsskäl.
Metoden är också tänkt att användas när katetern ska dras ut. Även då ska den kunna minska smärta, slemhinneskada och blödning.
– När katetern tas ut kan den vara täckt med biofilm, som i mikroskop kan se ut som en spikklubba. När man drar ut katetern kan dessa små kristaller skada urinrörets slemhinna och orsaka blödning.
Inte gjord för kvinnor
Uppfinningen är inte testad på kvinnor som har ett kort urinrör jämfört med män.
– Den fungerar inte så bra när man sätter in kateter på kvinnor. Men jag tror att den kan lindra även på kvinnor när man drar ut katetern, säger han.
Idén till sin innovation fick han efter en händelse då han skulle dra ut en kateter på en ung man med ryggmärgsskada. Mannen fick kramper och katetern fastnade.
– Han blödde mycket och behövde ofta åka till sjukhus, vilket oroade mig. Jag kom på att jag nästa gång skulle prova att spola in koksalt när jag skulle byta kateter.
Han diskuterade metoden med en urolog och fick lov av verksamhetschefen på vårdcentralen att börja arbeta med metoden på sina patienter. Efter två år, och med bara nöjda patienter började han utveckla sin uppfinning, för att finna en enklare metod än att använda sårspruta.
Metoden är ny och inte tillräckligt utvärderad för att ha förändrat riktlinjerna för att sätta urinkateter.
Läs hela artikeln direkt på: Vårdfokus